lunes, 6 de julio de 2009

RAMAT TRANSHUMANT


Gran espectació va despertar entre la gent del poble l'arribada de un ramat de vaques.




Venien del Delta del Ebre i van fer parada al nostre poble, es el model de pastoreo que s'anomena transhumant, un bon número de vaques acompañades per pastors de apeu i caballistes fan fer la delicia de la gent del nostre poble, poc acostubrats actualment a este tipo d'acontegiments.

La anecdota de la jornada la va ficar una vaca que es va escapar del ramat i es va pasejar per tot el poble donan els corresponents sustos a la gent que estaba sentada al carrer i provocan molts comentaris al día seguent.

Fa un bon grapat d'anys era habitual vore ramats de bous i vaques pasturant per els barrancs del nostre terme i el pas dels ramats transhumant d'ovelles era de lo mes normal. Estes vaques fan la ruta del Llosar, camí de Fortanete que es on pasen l'estiu.

Este model de ganaderia pareix que va neixer a l'Asia Menor i poc a poc es va anar extenén per el mon, actualment está en decadencia pero hi ha especialistes que li veuen una certa recuperació per les ventajes ambientals que comporta.

Estos ramats es mouen per lo que s'anomenen Vies Pecuaries, al nostre poble la via Pecuaria mes important es la Cañada Real El Gallo que pasa per dalt de la serra de Sant Pere i te una amplada de 75 m. també son importants los lligallos o assagadors, estos tenen 37,5 m d'amplaria.

El Assagador del Caminou neix a la Font de sant Viçent, te una llargaria de 4,5 Km i una amplada de 37,5 m. el seu traçat va per el cami dels Caminous i empalma en el lligallo de les Serres.

El propietari d'este ramat es prou conegut per la zona, es diu Lionel Martorell, un personatje molt singular que ha dedicat la seva vida al pastoreo. Vos paso en una entrevista que li va fer la estudiant de periodisme de la Universitat de Valencia, Violeta Tena fa uns anys.Llegir entrevista.

No hay comentarios:

Publicar un comentario