martes, 9 de junio de 2009

NOTA DE PRENSA DE INICIATIVA

Novetats Castor; Indústria reconeix errors en la tramitació i obri 30 dies més el període d’al·legacions
La subdelegació notifica a Iniciativa la traducció al castellà 24 documents vital per poder al·legar, que estaven exclusivament en anglès.

El Ministeri ha reaccionat immediatament a la petició feta pel diputat d’Iniciativa al Congrés, Joan Herrera , i dies després de registrar-se una pregunta parlamentària en la qual es demanava l’obertura d’un nou període d’informació pública del projecte Castor de Vinaros, per errors greus en la tramitació, com era l’existència de documents de gran importància del projecte, escrits exclusivament en anglès, fet que havia impedit a la ciutadania poder estudiar-los i al·legar.
Ara, en una carta urgent i certificada, des de la Subdelegació del Govern a Castelló, s’ha notificat a Inicativa la traducció de 24 documents exclusivament a castellà ( no en valencià), que abans estaven només en anglés. I per eixe motiu, s’obri un nou periode d’al·legacions per 30 dies. Podent-se consultar tota aquesta nova documentació en les Dependències d’’Indústria I Energia, situades a Escultor VViciano, 2. 1wer.

Tant Iniciativa a les Corts Valencianes com al Congrés, com la Plataforma en Defensa de les Terres de l’Ebre venien demanat la traducció a les llengües oficials de la nostra comunitat autònoma, de la documentació exigible per considerar-la finalment rellevant en l'esmentat projecte.
Cal recordar que en el BOE núm. 225, 17/09/2008 es va publicar anunci de la Subdelegació del Govern de Castelló sotmetent a informació pública diferents tràmits administratius, del projecte Castor, on documentació rellevant i essencial en l'esmentat projecte estava presentada en llengua anglesa. L'Instrument de Ratificació del Conveni sobre l'accés a la informació, la participació del públic en la presa de decisions i l'accés a la justícia en matèria de medi ambient, denominat també Conveni de Aarhus, de 25 de juny de 1998, estableix que “A fi de contribuir a protegir el dret de cada persona, de les generacions presents i futures, a viure en un medi ambient que permeta garantir la seua salut i el seu benestar, cada Part garantirà els drets d'accés a la informació sobre el medi ambient, la participació del públic en la presa de decisions i l'accés a la justícia en matèria mediambiental.”
Així mateix, la Llei 27/2006, de 18 de juliol, per la qual es regulen els drets d'accés a la informació, de participació pública i d'accés a la justícia en matèria de medi ambient (que incorpora les Directives 2003/4/CE i 2003/35/CE), garanteix el dret a formular al·legacions i observacions quan estiguen encara obertes totes les opcions i abans que s'adopte la decisió sobre els esmentats plans, programes o disposicions de caràcter general i que siguen tingudes degudament en compte per l'Administració Pública corresponent L'article 45 de la Constitució configura el medi ambient com un bé jurídic del gaudi del qual són titulars tots els ciutadans i la conservació dels quals és una obligació que comparteixen els poders públics i la societat en el seu conjunt. En aquest sentit, tots tenen el dret a exigir als poders públics que adopten les mesures necessàries per a garantir l'adequada protecció del medi ambient, per a gaudir del dret a viure en un medi ambient sa.
Correlativament, s'imposa a tots l'obligació de preservar i respectar aqueix mateix medi ambient, i perquè els ciutadans, individual o col·lectivament, puguen participar en aqueixa tasca de protecció de forma real i efectiva, resulta necessari disposar dels mitjans adequats, cobrant especial importància la participació pública en el procés de presa de decisions públiques.
Amb aquesta moviment del Ministeri d’Indústria, s’evidencia la falta de respecte que suposava intentar donar per vàlid una exposició al públic feta només en anglès “ Des d’Iniciativa pensem que tot el procediment s’ha de suspendre, que no es pot castigar a tota la comarca amb un projecte com aquest, que calen buscar alternatives en les energies renovables. Amb aquest error, reconegut pel Ministeri, totes les al·legacions i queixes mostrades, adquireixen més força, i menys credibilitat el que s’ha presentat per part del Ministeri”

Castelló, a 9 de juny de 2009 Gabinet de premsa d’Iniciativa

No hay comentarios:

Publicar un comentario